Nya tunnelbanan 2015

ORIGO

Skiss till nya tunnelbanan i Stockholm. Förslag till helhetsgestaltning av typstation med biljetthall, mellanplan och perrong.

Vi har utformat ett skissförslag av nya tunnelbanan i Stockholm. Förslaget är stilrent och tidlöst och binder ihop hela stationsmiljön med ett genomgående terrazzogolv. Golven är gjutna i ett klassiskt stjärnmönster i grå terrazzo med mässingsinramning. Mönstret återkommer i olika skala och skepnad på de tre planen.

Vi valde att utgå från station Sofia vars plattform kommer att ligga djupt nere i berget under Sofia kyrka. Vi ville göra ett visuellt storslaget förslag utifrån tanken att föra ner kyrkovalven i underjorden.

I förslaget bildar takets valv ett strålande ramverk vars skärningspunkter korresponderar med de sexkantiga stjärnorna i perronggolvet. Golvet fångar tågets fart och rörelse med sin gradient och illustrerar resan från de mörka tunnlarna ut i ljuset. Rummet får rytm av takets valvindelning, av gradienten i golvet med de fem framträdande stjärnorna och av de åtta pelare, vars ljus bildar små rumsligheter i det stora rummet.

Tågets ankomst signaleras av ett glitter från guldmanschetter som är utströdda över väggarna i tågrummen och långt in tunnlarna.

(Detta tävlingsförslag gick inte vidare till att realiseras)

Uppdrag: SLL/FUT

Perspektiv: Louise Hultén

Perronggolv i terazzo

hela perrong liggande

 

entresol

Bilaga 7

perrong_mitten_2

perrong_mitten_alt_ljusare

perrong_pelare